"Yeşil Çözümler için Genç Liderler"

"Yeşil Çözümler için Genç Liderler"

Bülbülzade Derneği’nin koordinasyonunda, Erasmus+ KA151 Gençlik Akreditasyonu kapsamında yürütülen “Yeşil Çözümler İçin Genç Liderler” projesi 7-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirildi. Almanya’dan Maarif Europe ve US Akademiker Platform, Bosna Hersek’ten IFS Emmaus, Kuzey Makedonya’dan Köprü Derneği ve Majka Derneği, Fransa’dan Emu, Türkiye’den ise Bülbülzade Derneği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Bilim Eğitim Kültür Araştırmaları Merkezi (BEKAM) olmak üzere toplam dokuz kurumdan yaklaşık 60 genç projeye katılım sağladı. Gençlerin çevresel sorunlara duyarlılığını artırmak, sürdürülebilir çevre anlayışı geliştirmek ve ekolojik liderlik bilincini pekiştirmek amacıyla tasarlanan program, dolu dolu bir içerikle tamamlandı.

Projenin ilk günü tanışma etkinlikleriyle başladı. 8 Nisan Salı günü açılış programı Bülbülzade Vakfı merkezinde gerçekleştirildi. Açılışa Bülbülzade Vakfı ve Bülbülzade Derneği Başkanı Turgay Aldemir’in yanı sıra vakıf yöneticileri, gönüllüler ve proje katılımcıları katıldı. Ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gizem Doğan Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ne geçildi. Burada kamp oyunları ve okçuluk gibi etkinliklegerçekleştirildi. Öğleden sonraki seminerde BEKAM Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Aydağ, insan kaynaklı çevresel bozulmaların tarihsel gelişimini, ekosisteme etkilerini ve çözüm önerilerini aktardı. Akşam oturumunda yapılan ağ kurma çalıştayında katılımcı kurumlar kendilerini ve faaliyet alanlarını tanıttı. Gün müzik dinletisi ile sona erdi.

Üçüncü günde ise kamp aktivitelerinin ardından Gaziantep şehir turu gerçekleştirildi. 25 Aralık Panorama Müzesi başta olmak üzere şehrin önemli kültürel ve tarihi mekânları gezildi. Akşam oturumunda BEKAM Başkanı Mehmet Ali Eminoğlu’nun moderatörlüğünde “Sivil Toplum ve Gençlik Çalışmaları” başlıklı bir forum düzenlendi. Forumda sivil toplumun gençlerle ilişkisi, gönüllülük, aktif vatandaşlık ve yerel katılım gibi başlıklar tartışıldı.

Dördüncü gün, sabah saatlerinde “Yeşil Çözümler” temasıyla istasyon modeli atölye çalışması yapıldı. Katılımcılar küçük gruplar halinde çevre dostu fikirler geliştirerek çözüm önerileri sundular. Daha sonra Gaziantep Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ziyaret edildi ve burada atık yönetimi ve geri dönüşüm süreçleri hakkında teknik bir sunum yapıldı. Günün devamında Gaziantep Hayvanat Bahçesi gezildi. Akşam ise Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Ergen’in “Liderlik ve Ekolojik Liderlik” konulu sunumu gerçekleşti. Sunumda liderliğin çevresel sorumlulukla birleştiğinde nasıl anlam kazandığı örneklerle anlatıldı ve ardından katılımcılara bireysel liderlik testi uygulandı.

Beşinci gün doğa ve kültür temalı bir programla devam etti. Rumkale ve Halfeti’ye düzenlenen gezide katılımcılar tekne turu eşliğinde bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini yerinde gözlemledi.

Projenin son iki günü doğayla iç içe etkinliklere ayrıldı. Bülbülzade Vakfı Kurtuluş Ormanı’nda doğa yürüyüşü yapıldı, her kurum adına bir fidan dikildi. Öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen genel değerlendirme oturumunda katılımcıların proje süreciyle ilgili görüşleri alındı. Program, katılımcılara YouthPass sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.

Program kapsamında genç liderler, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nu da ziyaret ederek yerel yönetimlerin çevre ve gençlik politikaları hakkında bilgi alma fırsatı buldu.